V.5

Fjärilen

Vi har i veckan haft en planeringssamling. Vilket resulterade i att vi nu ska göra en demokratidokumentation på dörren till garderoben i tamburen. Flera av barnen hade önskemål om att få gå till skogen, så det gjorde vi under tisdagen.

På vilan gjorde barnen en bok tillsammans med Sandra. Intresset för att läsa bok var inte så stort så de gjorde en saga istället. Den finns för beskådan på Fjärilen. Sagan heter Grodan som gick på promenad.

IMG_1780

Skogsutflykten handlade om att klättra i berg och barnen ville gå till trollets hus. Vi klättrade i branta berg, gick på slingriga stigar och hälsade på trollet. Det var någon som hade gjort iordning utanför Trollets dörr. Alexandra: Kanske har det flyttat in en prinsessa. Det får vi undersöka mer nästa gång vi är i skogen.

IMG_1798

IMG_1797

Vi har även haft gymnastik under veckan.  Vi hade uppvärmning. Vi gjorde lekarna, Spring, smyg, hopp och dansmössen och Saxen. Efter det fick barnen hoppa från trampolin till mattan.

Det är Sandras sista vecka så några barn har planerat inför att hon ska sluta. Här är några tankar från deras planering.
Linnea – En teater får Sandra
Elsa – Täcke så att vi inte syns.
Signe – Vi kan ge henne en hemlig grej.
Ingrid – Jag vill göra en teckning.
Signe – En spännande bok.
Utifrån deras idéer var vi till Ica och letade efter en spännande bok, där fanns bara en massa kioskvältare. Vi gick vidare och tittade längs vägen om vi kunde hitta en bokaffär, men det gjorde vi inte. Vi kom till slut till Willys och där hade de böcker. Barnen valde en som hade en fin utsida.
IMG_1820

Sandra bjöd alla barn på glass och en klurighet. De skulle få hitta sin glass med sitt egna namn på.

IMG_1822

I slutet av veckan hade vi två nya rollspel kring empati som denna gång handlade om kalas. Vi spelade upp en händelse där barnen pratade om kalas men mer i positiv mening och sedan en situation som var mer negativt. Båda rollspelen visade på vikten av att inte prata om vilka vi bjuder på kalas. Här är några reflektioner från barnen om händelserna.

Man kan inte säga att man inte får komma på någonting.

Man kanske blir ledsen. Linnea

Vi brukade vi säga så- Men vi slutade Axel.

Linnea: man får bestämma själva

Boel: Alla kompisarna sa ni får inte vara med.

Yvonne & Christina blev ledsna

Lilly: Om man säger så att man inte får komma på mitt kalas kan man bli ledsen.

Elsa: Alla som vill få komma på mitt kalas. Hugo

Blomman

Veckan som gick innehöll ju för en gång skull lite snö! Som sen i vanlig ordning försvann och ersattes med regn. Detta hindrade dock inte barnen att fortsätta att åka pulka där det förut låg snö men nu bara var lera. Vill man så kan man! Och huvudsaken är ju att man har roligt.

På Blomman fick vi äntligen våran efterlängtade beställning som gjordes innan jul, och vi fick packa upp tre roliga motorcyklar, vackra pärlor och lite nya djur. Cyklarna blev genast omåttligt populära och poliscyklarna innebar att ett flertal tjuvar nu är fasttagna och satta i finkan. Problemet är bara att alla tjuvar inte var medvetna om att de var just tjuvar så det blev en del tårar när man blev bryskt dragen i tröjan och förd mot sitt straff. Nu har vi dessbättre rett ut vissa begrepp som ”med i leken” och ”man kan inte vara polis hela dagen” .

image

Djuren som nu har flyttat in är något så exotisk som Svenska skogsdjur, av någon anledning glöms dessa ofta bort och man fokuserar hellre på lejon och tigrar. Men att prata om de djur vi faktiskt har i våra egna skogar ( och trädgårdar ) är ju kanske ännu viktigare och relevant. Vi ser fram emot att lära känna dessa djur lite bättre och börjar med att se skillnad på en räv och en varg, något som kan vara nog så krångligt! Och precis som i naturen är igelkotten alltid gömd någonstans och svårast att hitta… image