V.49

Blomman

Vi vuxna lägger gärna tid och energi på det här med inredning, saker och prylar. Allt för att skapa precis rätt atmosfär för precis rätt aktivitet. Nöjda med oss själva tar vi ett steg tillbaka och betraktar resultatet, tänk va roligt barnen ska ha här. Här ska det ritas och skapas, här ska de leka med en mysig tågbana och här ska man bläddra fint i en bok. Vi har också gått på studiebesök på andra förskolor där man varit om möjligt ännu bättre på att planera och strukturera upp barnens värld. I fina hörnor, vrår och passager. Sen kom barnen. Och med dem verkligheten. Överlyckliga tar de första bästa väska, låda eller dylikt och stoppar den full full med små och stora saker. Och sen går de till ett annat rum eller vrå. Ibland häller de ut allt på fel ställe för att upprepa och bara sluta för frukt. Ibland bär de och släpar samma väska med bilar hela dagen.

En stor låda kan vara just en låda att lägga viktiga saker i, men den kan också vara en båt som inte slutar att tippa över eller en bil att åka till affären med. Eller bara rätt upp och ner något att slåss om. För om kompisen vill ha den, då måste den vara värd något och då också värd en fight. När man vunnit kanske man bara testar snabbt att ha den på huvudet och sen är man nöjd. Svårare än så behöver det inte vara att vara barn. Så där kan vi ju stå med våra uttänkta hörnor. Men vi vuxna är väl inte bättre vi, alla vet ju att det är i köket det händer, inte i den sitt-och pratvänliga soffgruppen…

Sen har det visst smugit upp en jul i ryggen på oss som i år igen kom tidigare än beräknat. Men vi har iallafall fixat en glittrig låda med utvalda sånger och kommit igång med repetitionerna, och stjärnpynt och ljusstakar… Det tar vi i morgon.

image

 

image

image