V.47

Blomman

Då står första advent för dörren och vi har tagit fram jullådan med julsångerna. Man måste börja öva i riktigt god tid om det ska bli så pass hemtamt att barnen bara gör sin gamla vanliga rutin utan att tänka på den stora publiken i det mörka varma rummet. Som vanligt får vi vuxna turas om lite för att inte gå under av upprepning och helt tappa förståndet.

Det är annars mycket lek nu bland barnen, några barn har teamat ihop sig och leker långa långa rollekar i klänning. De lagar mat och åker till förskolan och har bebisar som måste äta och kör ambulans och fyller år. De testar sig fram med lagar och regler, vaktar på rättvisan och kommer fram till lösningar och kompromisser så alla blir nöjda. Eller så provar man lyckan med tårar, lite efter dagsform. Gruppen innehåller ju unika personligheter med unika sätt att ta sig an världen och i vårt dagliga umgänge ser vi hur strategier och metoder mejslas fram för att bäst göra sig en plats och att bli förstådd. Vår uppgift blir att se dessa och uppmärksamma dem så att vi bättre kan kommunicera med barnen. Då blir deras tillvaro som mest innehållsrik och utvecklande.

Höstruskfesten blev på alla sätt lyckad, det var bra väder, mörkt som natten och alla hittade tillbaka från skogen. Inget att klaga på där! Både korven och kakorna räckte till alla och årets kluriga uppgift i skogen verkar varit lagom svår. Så då lägger vi hösten bakom oss och kavlar upp ärmarna för att möta vintern.

image