V.40

Fjärilen

image

 

Här är vi på fjärilen

Denna veckan har några av barnen börjat att måla sina självporträtt. I år använder vi oss av vita papper och tuschpennor. När vi målar självporträtten tittar vi på oss själva i spegeln; hur ser jag ut, vad har jag för ögonfärg/hårfärg, har jag rakt eller lockigt hår etc. Självporträtten målar vi tillsammans med en fröken och en kompis vilket bidrar till samtal om olika målartekniker, ex. Hur målar du/jag näsan, vart sitter ögonen, ansiktets form. Samtalen grundar sig även i jämförelser om hur de ser ut ex, Jag har lockigt hår och blå ögon, och jag har rakt hår och blå ögon. Nu när självporträtten sitter uppe på väggen blir det ett fortsatt samtal och samspel mellan barnen. De utrycker en förståelse för sig själva och sitt utseende samt delar sina tankar och reflektioner om att alla ser olika ut. Med tanke på att vi målade porträtten i mindre grupper med en närvarande vuxen kan vi också se hur barnen verkligen tog sig an sitt porträtt. De fokuserade och arbetade med de olika detaljerna i porträttet vilket också gjorde dem otroligt stolta över sitt självporträtt i efterhand.

”Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin identitet och känner trygghet i den” Lpfö 98/10 s. 9

IMG_4489

Blomman

Så kom hösten farandes med mörka morgnar, regn och storm. Det är ju trots allt en oundviklig utveckling och eftersom det inte varit direkt kallt har vi kunnat vara ute mycket ändå. Vi siktar ju alltid på att, så länge det finns ljus, vara ute två gånger om dagen så häng gärna dubbla uppsättningar regnkläder på barnens plats. Och om ni hänger fleece-fodrade galonisar i torkskåpet, glöm inte att vränga dem. Plasten skyddar ju fint mot både regn och varmluft….

Vi är ju duktiga på att roa oss inne på Blomman och leken har fått upp god styrfart. Nya gruppkonstellationer börjar formas och alla känner sig trygga. På samlingen har vi börjat känna igen en ny låda där barnen tas med till en vacker strand i Skåne. Vi känner på sand, stora och små stenar och upplever en ramsa om en farlig haj som listigt fångar in och mumsar i sig fem fiskar i varsin vacker färg. Till sist ger vi oss ut på det stora havet och sjunger om att ro vår båt på stora och små vågor.

Ett litet projekt med handavtryck i saltdeg har börjat växa fram och det kommer utvecklas med färg och troligtvis något glittrigt. Att låta projekt gå över lite tid är ett bra sätt att lära barnen tålamod och att se delar av en process.

Och sen blev vi ju alla bjudna på ett härligt bullkalas på kanelbullens dag, där en tapper familj bakat en hel eftermiddag! Hoppas att vår uppskattning gjorde mödan värd.

IMG_0635 IMG_0699