Vecka 7

Fjärilen

Vi är i mitten av februari månad. Vi som ägnar mycket tid ute är väldigt glada över detta, dagarna blir allt ljusare och vi går förhoppningsvis mot varmare tider. I slutet på förra terminen utvärderade vi Fjärilens rutiner vilket gjorde att den nya terminen kom med lite förändringar i våra dagsrutiner. Nu har vi och barnen arbetat oss in i verksamhetens nya rutiner. Summa summarum har varit att rutinerna i det stora hela gynnat både barn- och personalgrupp. Vi försöker att följa rutinerna till punkt och pricka och hoppas på att få rutinernas stora vinst Trygghet!

På vår gemensamma morgonsamling sjunger vi tillsammans och berättar om dagen/veckan på förskolan. Att ge barnen en beskrivning av dagen skapar framförhållning och en förståelse för dagens aktiviteter. Samlingen är även ett tillfälle till utveckling och lärande samtidigt som vi har roligt tillsammans. På storsamlingarna pratar vi därför just nu om dagens veckodag, datum, månad, namnsdagar och väder (i samband med kläder), detta är ett mycket uppskattat moment hos barnen.

Efter storsamlingen delar vi in oss i 3 grupper, Blå, Grön och Röd. Grupperna har gjort att ett lugn lagt sig på Fjärilen. Grupperna har även bidragit till att vi pedagoger kunnat uppmärksamma barnens olika intressen och behov. Vilket gör att vi sedan kan planera och hitta arbetssätt för att arbeta med dessa i verksamheten. I röda gruppen har det varit mycket sång och ramsor. Röda gruppen har också varit i ateljén och testat på de olika material och redskap som vi har där. Gröna gruppen har varit ute och letat spår i skogen och på gården. De har hittat spår från olika djur, människor och en prinsessa. Temat återkopplas inne på olika sätt och tar oss vidare efter barnens intresse. Blåa gruppen har pratat om jaget, om att vi ska tycka om oss själva och att vi är olika. Blå gruppen pratar också om att familjer ser olika ut och att vi bor olika.

image

Utöver detta målar, leker, pysslar, bygger, spelar, pusslar och umgås vi mest hela dagarna. Denna veckans gemensamma fokus har varit ”Alla hjärtans dag”. Vi har pysslat, pratat kärlek, skjutit hjärtan med våra hjärtpistoler, sjungit kompis låtar och uppmärksammat varandra.

image

V.6

Blomman

Dagarna traskar på och vi njuter av att det blir lite lite ljusare för varje vecka.  Barnen älskar verkligen att rita och vår teckningsvägg är nu full från golv till tak och får fortsätta åt sidorna. Det har blivit en viktig sak för våra små skapare att få sätta upp sina teckningar och ibland stannar de upp och begrundar vem som gjort vilken och vilka färger som använts. Vi gillar också att frossa i härliga metallicfärger och den senaste produktionen passar så himla fint under barnens namntavlor.

Dagens höjdpunkt är dock fortfarande samlingen. Häromdagen kom till exempel bondgårdens djur och hälsade på. Vi sjöng om alla djuren och vad de säger när de är hungriga, men vad säger egentligen kaninen? Vi kom fram till att den troligtvis skuttar istället när den är hungrig.

IMG_0961

IMG_0957

 

V.4

Blomman

Äntligen är all personal på plats och vi har kommit tillbaka in i våra rutiner. Barnen leker som aldrig förr och man kan nästan ta på varje individs utveckling som skett sen förra terminen. Lekarna leker ännu mer rollekar, långa långa lekar som innehåller allt mellan himmel och jord. De som mest lekt bredvid varandra börjar se att kompisar finns omkring dem och att man kan ha dem att berika sin värld snarare än att hota den. Hon som så länge varit tyst glömmer av sig ibland och berättar både det ena och det andra. Och hon som inte vågat riktigt kan inte låta bli att pröva sina språkvingar med ett och annat ord mitt i leken. Vi spelar coola för att inte skrämma med uppmärksamhet men emellan oss jublar vi! Några har kommit fram till hållplatsen där man härmas. Man är som en liten papegojsvamp som tar in och rabblar upp allt som sägs och görs, en rolig period för barnet och för oss andra är det lite som att det ekar på något magiskt sätt..

Nu när ljuset äntligen börjar komma tillbaka (30min/vecka!) kommer vi också vara ute längre på eftermiddagen. Vi ber er därför att se över barnens ytterkläder. Vi tar på det som finns tillgängligt i deras lådor så anpassa det som finns där efter väder. Tänk på att bomull värmer inte och att kängor utan sulor också blir kalla efter en stund. Ullkläder brukar vara ett bra alternativ att ha under overall och regnställ. Fråga i butikerna, personalen brukar vara mycket kunnig om sina produkter. Vi anpassar självklart utevistelsen på så sätt att först hem går först ut och sist hem går sist ut, men vi förutsätter att barnen skall klara en timmes utelek. Innan vi vet ordet av är det vår, men tills dess stretar vi vidare med glatt humör. Och lite härlig metallicfärg som vi bara älskar!

DSCN0033

V.2

Blomman

Då var det dags igen att kicka igång ett nytt år! Med nya utmaningar och nya möjligheter, uppåt framåt och sikta mot stjärnorna. Vi ska dock erkänna att första veckan är en uppstartsvecka där vi mest varit glada att se varandra igen och där vi letar efter de rutiner vi så glatt släppte just där vi stod och sa God jul för några veckor sedan.

Men det börjar ändå spritta lite i planerningsbenen och vi har så smått börjat snegla åt ett rörelsetema att ägna sig åt under våren. Som vanligt jobbar vi med det stora i det lilla och viktigast för oss är att hela gruppen hänger med efter förmåga och att det svåra ska kännas lätt. Att sjunga tillsammans är ett magiskt sätt att lära sig nya ord, företeelser och även att hitta sin kropp så i vanlig Blomman-anda kommer vi troligtvis sjunga oss igenom även detta tema.

Ute är det januarigrått och kallt, men det är det mest vi vuxna som tänker på..

IMG_2620

IMG_2623

 

V.49

Blomman

Det sjuder av aktivitet och lackar mot jul, som man brukar säga. När det är som mörkast ute får man roa sig som allra bäst inne. Och hela december är ju en enda lång uppladdning vilket vi gärna tar fasta på. Vi har introducerat en ny saga på samlingen, en best of eller en årsbästa om man så vill. På en tågstation i Sävedalen kommer några av våra gamla vänner och bekanta som är på väg till tomtens julkalas. Men vad är det som händer när lamporna plötsligt släcks och allt blir mörkt? Och vem är det egentligen som släcker? Fråga era barn, dom vet..  Vi har verkligen gått all in och första gången vi visade den för barnen kraschade vi rejält! Så det var bara att långsamt backa bakåt, omgruppera och göra om. Efter några justeringar är vi åter tillbaka i det härliga samspel vi alla gillar så mycket. Det var ju också hög tid att skaka fram jullådan med sångerna till luciatåget och konstigt nog var det som att tiden stått stilla när vi lyfte på locket. Det är något visst med traditioner ändå.

IMG_2616