v. 41

Hej!

I början av veckan ritade barnen på fjärilen  figurer och skrev sina namn. Teckningarna sparar de sedan i sin portfolio. Genom att kunna gå tillbaka i sin portfolio och se hur de har ritat och skrivit tidigare får de chans att se sin egen utveckling!

Vi har även startat upp ett brandprojekt på fjärilen. Syftet med projektet är att göra barnen medvetna om hur de ska agera vid en brand på förskolan. Några av barnen har läst boken ”När larmet går – brandövning på förskolan” och har sedan pratat om innehållet i boken. En annan grupp har suttit och pratat om vad de vet om brand, redan före projektet, och vad de tänker på när de hör ordet brand. Det kom fram många spännande resonemang om vad brand egentligen är och vad man ska göra om det börjar att brinna.

Vi har även pratat om var man ringer om det skulle börja brinna och vem som ringer i första hand osv..

Skärmavbild 2013-10-09 kl. 15.30.48

På onsdagsförmiddagen var Moa, Emilia, Vincent och Olof med Kerstin på biblioteket för att låna nya böcker och samtidigt var Oliver, Isabella, Simon, Ida, Erik och Signe i skogen tillsammans med Linda. I skogen hittade de bland annat “bokstavspinnar”, pinnar som såg ut som en bokstav. Målet var att hitta hela alfabetet.. De hittade inte alla bokstäver men några av dem kom tillbaka till förskolan.. Även material till en uppfinning med mera hade barnen med sig tillbaka till förskolan. De barnen som inte var i skogen eller på biblioteket var ute på gården och cyklade, gungade mm.

Under torsdagen var det dags för återträff med de barnen som har börjat skolan i höst och gick på fjärilen i våras. Det blev ett kärt återseende! Skolbarnen berättade om skolan. De berättade om vad de brukar göra där och att de tycker det är roligt i skolan! Barnen på fjärilen ställde frågor. Bl.a. om det får göra några speciella saker. Då svarade de barn som går på Oxledskolan att deras fröknar ibland säger att de ska gå till skogen men så kan de hamna någon helt annanstans – det blir en överraskning! Vi lekte även tipp och det var mycket jagalekar på eftermiddagen ute. Vi har fått positiv respons på dagen av barnen!

Under fredagen fortsatte vi att arbeta med vårt brand-projekt. Några av barnen tittade på filmen ”Här kommer brandbilen” i halvan-serien som vi sedan samtalade om. Många intressanta tankar kom upp! Bl.a. att det är bra att springa ut när det brinner och om det brinner mycket ska man krypa under röken. Titta gärna på vår dokumentation om brand som hänger inne på fjärilen! Där finns fler kloka ord från barnen i detta samtal.

 

Ha en härlig helg i höstsolen!