V 49 på Fjärilen

 

v. 49

 

Då var vi inne i december och de efterlängtade tomtarna Tim, Tom och Tam kommer äntligen på besök! Tim, Tom och Tam bor i ett litet skåp på fjärilen och de brukar ha med sig ett spännande brev till barnen. Varje dag bygger barnen på deras stjärnhimmel med en ny stjärna. Ett nytt barn och en ny stjärna varje dag.

CIMG3035

Vår luriga hustomte är även på besök och man vet aldrig var man har honom! Lite då och då kommer barnen att tänka på honom och går runt och letar.

Julpysslet har även kommit igång! De flesta barnen har gjort en guld- eller grankotte. Grankottarna har snö över sig och guldkottarna har de hällt glitter på. Vi har valt att ha både “vuxenstyrt” och “barnstyrt” julpyssel. Vad vi menar med det är att vi pedagoger presenterar ett julpyssel som barnen får chans att göra om de vill. Då delar vi in oss  i olika grupper och sitter och pysslar tillsammans ex. kottarna. Sedan har vi också en julpyssellåda full med julmamaterial som kan användas till spontant julpyssel som barnen själva kommer på. Ett exempel på detta är girlanger. Elma, Linnea & Alexandra satt i början av veckan och gjorde röd/gröna julgirlanger.

CIMG2949 CIMG2955

CIMG3032

I onsdags var det dags för den sista gruppens trolläventyr! Det var Folke, Oliver, Alexandra, Signe, Linnea, Linda & Sandra som var med. Tyvärr var inte Leia och Ingrid här denna dag men de tillhör också denna gruppen. Förra veckan hade vi en diskussionssamling som gick ut på att vi skulle få veta vad var och en av barnen ville göra med vår trollskatt. Dvs. de pengarna som trollet hade lämnat till oss i skogen. Idéerna var många och i onsdags var det dags för några barn att handla för pengarna! Innan vi åkte hade vi en kort samling där vi gick igenom vad de andra barnen ville att vi skulle köpa. Sedan var det dags att ta sig ner till bussen för att åka in till Göteborg!

Vi inledde letandet på Lagerhaus men barnen hittade inget trolligt.. Kanske ett pepparkakshus? Nej, det var det ingen som hade sagt att de ville ha… Efter första affären kände barnen att vi behövde vila lite.. Kanske fika lite också. Så vi tog en fika så att vi verkligen skulle orka fortsätta leta! Nästa steg blev NK’s julskyltfönster. Där kunde nog barnen stannat i timmar.. Så mycket fint att titta på!

Cervera blev nästa stopp! Nu hade vi kommit fram till att vi letade efter trolliga pepparkaksformar. Men där hittade vi inga. Vi berättade för barnen att Kerstin hade sett pepparkaksformar på Verner och Verner och då tyckte barnen att det var en bra idé att ta oss dit! De valde länge och väl och kom fram till 5 olika formar som de ville köpa. En och en gick de sedan fram till kassan med lite pengar var och köpte varsin pepparkaksform. Det var stolta barn som kom ut ifrån affären med varsin liten påse och varsitt kvitto! Titta gärna på bilderna från utflykten som finns i hallen.

Skärmavbild 2013-12-06 kl. 10.53.46

 

Torsdagen började med ett skogsbesök för skolbarnsgruppen. Vi träffade Arkenbarnen i skogen och visade dem var trollet bor. Eftersom det var sista gången vi träffades  den här terminen hade Maarit (pedagog på Arken) tagit med clementiner, pepparkakor & skumtomtar. Det var en mysig förmiddag i skogen och vi var glada att Sven inte kom på besök (stormen). 3-åringarna hade under tiden mini-Röris och en förmiddag ute på gården.  Även 5- och 4-åringarna hade mini-röris denna dag i gymnastikhallen. En härlig torsdag avslutades med pepparkaks-drop in. Många av barnen gick tidigt och väntade på att klockan skulle bli tre. Vad roligt att ni kom och bakade tillsammans med era barn, det är något de har pratat mycket om!

CIMG3030

Äntligen snö! Många av barnen såg fram emot att komma ut och leka på fredagsförmiddagen. Vi fjärilspedagoger fick hålla oss inne och planera. Men några barn berättade om pulkaåkning, stjärtlappåkning och byggande av en snögubbe när de kom in igen.

 

Trevlig helg önskar vi på fjärilen!