v. 5 på Fjärilen

 

v. 5

Vi ser det snöa, vi ser det snöa! Ja, äntligen kom det ordentligt med snö! Barnen har längtat ut (vilket de inte alltid uttrycker) och har även protesterat när det gäller att gå in igen. Det har varit mycket stjärtlapps-, pulka- och madrassåkning på gården. Vi har även fått mycket hjälp av barnen med att skotta på gården, något som har varit populärt. Några av barnen gick iväg till vita dals-backen och åkte i början av veckan. Där träffade de på barn från både Ugglumsskolan och barn från Arken.

CIMG3225

Vi pedagoger har denna veckan tagit oss tid att sitta ner en liten stund själva med varje barn för att ställa frågor om hur de har det och hur de ser på förskolan. Barnen har uttryckt att de tycker att det har varit roligt och vi pedagoger tycker det är både givande och skönt att kunna ge barnen denna tid. Intervjun kommer ni att få se på det kommande utvecklingssamtalet. Vi pedagoger kommer tillsammans att gå igenom svaren från barnen för att diskutera förbättringar och annan utveckling utifrån barnens tankar. Vi har fått både roliga, konstiga, kloka och spännande svar på frågorna. Tanken är att vi kommer att påbörja utvecklingssamtalen i början/mitten av vårterminen så det är på gång..

Skärmavbild 2014-01-31 kl. 10.30.31

Vi har genom Öjersjö Brunn blivit delaktiga i ett samarbete med en skola i Laos. Det är en högstadieklass som kommer att åka till Laos och besöka andra barn och elever. På tisdag kommer några av eleverna till oss och våra barn får ställa frågor som eleverna sedan tar med sig. Barnen har även ritat teckningar som eleverna kommer att ta med till Laos. Ni kan läsa mer om projektet på deras blogg: http://projektlaos.blogspot.se/. Anledningen till samarbetet är att Maria Ahlberg, tidigare förälder på Lillstugan, har kontaktat oss.

Exempel på frågorna som barnen har ställt:

  • Hur ser människorna ut? Moa
  • Hur äter man, med pinnar, bestick eller händerna? Moa
  • Hur pratar dom? Erik
  • Är det bråk eller krig där?  Erik
  • Hur vet man om det är en skola eller förskola? Isabella
  • Hur ser det ut i landet? Naturen och så.? Meija
  • Vad har dom för färg på ögonen? Oliver
  • Har dom utegård? Vincent

 

I torsdags fyllde årets första 4-åring år! Grattis Signe! Hon firade med leken Pomperipossa och valde att äta spagetti och köttfärssås till lunch. Det valet uppskattade många!

I torsdags uppmärksammades det att Ugglumsskolan har funnits i 100 år. Det firade de genom att ha öppet hus på skolan. De barn som kommer att börja på Ugglumsskolan till hösten fick tillsammans med Kerstin gå ner till skolan och titta på utställningen och se lokalerna. Några av barnen hade aldrig varit i skolan förut och fick nu chans till en bild av den, medan andra är där betydligt oftare och redan har en bra bild av hur skolan ser ut.

 

Barnen har många frågor och tankar om rymden. Vi har försökt att samla tankarna i en mind map och funderar just nu på om och i så fall hur vi kan starta ett nytt tema. Titta gärna på deras kloka tankar som är uppsatta inne på Fjärilen.

CIMG3331