Vecka 19

Vecka 19

 

I helgen har två barn som går på fjärilen firat sina födelsedagar, nämligen Elma och Leia! Tyvärr var Elma sjuk när vi skulle fira henne på måndagen så vi får skjuta lite på hennes firande.  Leia valde att leka Pomperipossa & äta soppa och pizzabullar. Hon har även målat en födelsedagsmugg i början av veckan.

 

IMG_0080

I måndags var Moa, Oliver, Karl & Vincent i sina blivande förskoleklasser på Ugglumsskolan och träffade de barn som går där nu och sina blivande lärare. Kerstin och Paulina följde med! Alla fick varsin fadder som de umgicks med under den stund de var där. Tillsammans med sin fadder fick de rita en gemensam teckning. Sedan visade faddrarna runt, både inomhus och utomhus. För att komma ihåg namnet på sin egen fadder fick barnen med sig ett kort tillbaka till förskolan där namnet var nedskrivet.

 

I tisdags hade vi besök av en lärare till Paulina. Paulina hade då valt att hålla i en läsvila. Hon läste boken Djungelboken och samlade sedan ihop de barn som lyssnat på boken och lät dem rita vad de hade fastnat för av bokens innehåll. Det var Linnea, Olof, Hugo, Simon & Lilly som var med.

 

Under onsdagsförmiddagen hade vi sommarfesten i fokus. På den gemensamma sångsamlingen tillsammans med blommar sjöng vi låtar som blomman har valt ut till festen. Sedan dansade Signe, Linnea, Moa & Meija Hiphop och visade Olof, Oliver, Leia, Hugo och Emilia hur de har tänkt sig sin uppvisning. På vår egen sångsamling innan lunch sjöng vi rymdsånger..

Oliver, Vincent & Moa var sedan på Bamba och åt lunch tillsammans med Kerstin och Paulina. Resten av gänget var kvar med Linda & Sandra och åt makaronipudding och hade sedan massage!

 

De äldsta barnen på fjärilen läser en bok som handlar om två tjejer som bygger en lådbil. Karl kom på att vi kan rita en egen lådbil. Vi började med att göra en skiss på en lådbil som vi sedan färglade tillsammans i gruppen med all möjlig färg och annat skapandematerial. Arbetet har pågått i omgångar under hela veckan..

Karl: Jag kan sitta fram i bussen. Vi målar en guldratt  med regnbåge på knapparna. Hjulen kan vara gråa.

Vincent: Handtagen kan vara i olika färger.

Moa: hjulen kan vi ha med guld.

Vincent: Motorn kan vara silverglittrig.

Oliver: ..och röda knappar när man stannar, grön knapp där man startar.

Meija: Jag kan skriva namnen på vem som sitter var.

 

IMG_0045 IMG_0075

Moa: Vi gör en lådbil med tak.

Folke: Den ser ut som en monstertruck.

Moa: Jag har gjort en flagga på taket. Så ser man att det är en Sverigebil. 

Det är verkligen en utmaning att sitta 7 stycken och måla på samma teckning men gruppen klarade samarbetet jättebra! Med några påminnelser om att det är viktigt att prata mycket med varandra för att undvika missförstånd har de fixat att göra sin egen lådbil galant!

Läroplanen för förskolan säger att förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att fungera enskilt och i grupp, att hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt ta ansvar för gemensamma regler (Lpfö98/10).

Lådbilsskapandet övergick även till bygg och konstruktion

IMG_0040 IMG_0041

Läroplanen för förskolan säger att förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap (Lpfö98/10).

Under torsdagen gick Oliver, Folke, Meija, Vincent och Moa till skogen tillsammans med Sandra & Paulina. Där träffade vi skolbarnsgruppen från Arken. Vi lekte lekar tillsammans på fotbollsplanen och spenderade även en längre stund i skogen. Där byggde vi en koja och lekte flygplan på en stor sten. Meija och Nova försökte även bygga en gungbräda tillsammans. Till gungbrädan använde de en stor gren som de lade över en sten. Sedan diskuterade de om hur de skulle lägga grenen i förhållande till stenen för att få det till en gungbräda. Det var många spännande tankar och teorier om hur de skulle lösa det tillsammans.

IMG_0093 IMG_0094

Nästa torsdag är det förskolans dag och det firar vi med Hattparad på Lillstugan!