V.46

Fjärilen

Vi fick besök i måndags av de barn som börjat på Ugglumsskolan och Vallhamraskolan. Lärarna var
med och vi hade en liten samling. De berättade hur det var i skolan och sedan var vi inne en stund och lekte
och sedan gick vi ut.

Barnens planering såg bl a ut som följande inför veckan:

Alexandra – plocka blommor och löv, alla barnen går till trollets hus i skogen och ser om det fortfarande finns kvar.

Signe – rita och måla – pyssla julgranar

Linnea – plocka löv och blommor, pyssla snögubbar och snö, bygga stad med bilar, bussar och skyltar.

I tisdags var vi på besök hem till Ture, Elsa och Liv. Vi satsade på att gå hela vägen utan någon vagn. Lilly uppmärksammade utsikten och att vi kunde se jättelångt. Elsa, Liv och Ture hade full koll på vilka vägar vi skulle ta för att komma hem till dem. Det var tur för vi personal hade ingen aning om hur vi skulle komma dit. Vi fick frukt av Tures mamma och vi lekte i Livs och Elsas lekhus.

Vi gjorde det när vi skulle gå hem till mig. Vi skulle leka, de andra ville gunga lite och så lekte de andra lite med vagnen och så vill de andra hänga sig i ringarna. De är i trädgården. Alexandra lekte med vagnen. (Elsa återberättade om utflykten.

IMG_1323

Blomman

Det här med barns inflytande är ett ämne som ständigt diskuteras inom personalen på Lillstugan. Detta med all rätt eftersom det är ett otroligt viktigt och komplext ämne! ATT barnen skall ha inflytande är vi alla överrens om och att det skall vara en naturlig del av verksamheten. Men det är bara det att ibland går barnens intentioner inte riktigt ihop med våra… Härom dagen fick några barn feeling för det här med vattenlek. Och eftersom barnen är spontana och fria i tanke och handling hade de på ett killevipps förvandlat badrummet till ett vattenland där kranarna sprutade på max och avloppen smart tilltäppta med pappershanddukar. Med liv och lust upplevde de vattnets effekt på kropp, kläder och inredning. Tyvärr fick de också uppleva våra vuxna reaktioner som kanske inte var lika lustfyllda… Men, för att möta barnen i detta intresse för vatten utan att bli blöt om strumporna långt in på eftermiddagen stängde Lise i dag in sig i ateljén och dukade upp vid kranarna. Av med alla kläder och sen var det bara att köra! För några var det en liten bit av himlen som erbjöds och för någon var det med skräckblandad förtjusning när vattnet skvätte på tassarna. Inte lätt att veta vad som är farligt och inte när man inte varit med så länge..  Att vi vuxna och barnen måste kompromissa hela tiden blir ibland väldigt tydligt, men viktigast är att diskussionen om det är ständigt närvarande och att vi alltid sätter barnens intresse i första rummet. Och allt som oftast är det en enkel sak att tillmötesgå barnens önskningar. Förutom när det kommer till att slippa städning då.. 🙂 IMG_3691IMG_3684