V.8

Fjärilen

Nu börjar också denna veckan lida mot sitt slut och vi alla på fjärilen tar helg. Även denna veckan har bjudit på diverse spännande och lärorika upplevelser. I tisdags när barnen kom till förskolan märkte dem att vår dinsaurie försvunnit ur sitt skal. Eftersom dinosaurien lämnat gula fotspår efter sig kunde dem spåra upp den. Dinosaurien befann sig i en blomma i ateljén. Barnens förklaringar till att dinosaurien just satt sig i blomman var för att det är en växtätande Stegosaurus. På ryggen kunde man även se “röda plattor” vilket kännetecknar just denna sorts dinosaurie. På samlingen samma dag diskuterade vi hur vi kunde ta hand om dinosaurien. Barnen har tillsammans gjort en säng som den kan sova i och den ska matas med löv, morötter och gurka.

 

image

image

I onsdags förmiddag träffades förskoleklassbarnen på Arkens förskola. Besöket började med en guidad  tur i deras verksamhet. Sedan hade vi en lång och rolig samling med flera namnlekar. Vi skapade även led utifrån vår längd och fotstorlek. Tills nästa träff fick alla barnen en uppgift. Dem ska komma på ett passande gruppnamn. Förslag som redan skrivits upp är hemlis, bästisarna och lejongruppen.

 

Många av barnen visar stort intresse inför skriftspråket. I förskolans vardag märks detta tydligt. I barnens preskrivande används både konventionella bokstäver, “krumelurer”, bokstavsliknande tecken och siffror. Barnen vill gärna ha vårt stöd med att t.ex. skriva sina namn eller familjemedlemmars namn. Vi pedagoger brukar skriva en liten hjälplapp som barnet kan skriva av från. Några barn vill bara att man ska ljuda ut bokstäverna.

 

image

Ett barn studerar en prislista hos frisören för att sedan skriva sin egen till sin frisörsalong.

Blomman

Ännu en lugn och skön vecka har passerat på Blomman. Det hände någonting med vädret, någon tände lampan och vi har kunnat vara ute både på förmiddagen och eftermiddagen. Tillochmed har man kunnat få lite husväggssol i ansiktet och känna hopp igen, som så ofta i just februari.

Blommans planeringsdag härom veckan innebar mycket bra prat och hela meningar mellan oss vuxna men också en redig beställning från “leksaksaffären”. Vi bestämde oss för att satsa på material till samlingen och lärarledda aktiviteter denna gång, för pussel och saker har vi så det svämmar över men inga vackra sjalar eller ärtpåsar vilka är som ägg och socker till en kaka, utan dem ingen fika. Vi köpte också material att träna motoriken på, färgglada pallar i olika storlekar. Spänningen och villrådigheten dallrade i luften när vi tog fram dem på mattan och det behövdes lite pepp innan någon vågade sig fram och petade lite. Sen blev det snabbt full fart! Det balanserades och hoppades på hög nivå och det gick ju fint att hålla en kompis i handen när man blev lite darrig i benen högt däruppe på toppen.

Fast den där stora lådan som grejerna kom i, den var inte dum den heller för där kunde man krypa in och gömma pusselbitar. Nästa beställning kanske går till kartongfabriken istället!

image

image