V.11

Fjärilen

Ett av verksamhetens fokusområden är språk. På tisdagssamlingen introducerade och startade vi upp ett arbete i barngruppen. Arbetet fokuserar på att skapa vårt egna alfabet genom att hitta bokstäver i sin omgivning. Idén om att hitta bokstäver började för någon vecka sedan då ett barn hittade en träbit formad som ett Y. Y:et var första bokstaven i Yvonnes namn vilket dokumenterades som första bokstaven i vårt egna alfabet. På samlingen pratade vi om bokstäverna som vi hittills har hittat. Med hjälp av Bamses alfabet gick vi igenom alla bokstäverna. Därefter fick varje barn ta första bokstaven i sitt namn och vi diskuterade även vad mer för saker som började på denna bokstaven. Samlingen avslutades med en bokstavsramsa.

“Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar intresse för skriftspråket samt förståelse för symboler och deras kommunikativa funktioner.” Lpfö 98/10 s. 10

image

I torsdags förmiddag hade vi vår efterlängtade dinosaurie fest. Blommans barn välkomnades storslaget in på fjärilen. Vi dansade, drack saft, åt dinosaurie ostbågar och dinosaurie kakor. Sätta tand på dinosaurien var festens höjdpunkten för många av barnen.

image

image

 

Blomman

Det har varit tid för inskolning och för påskpyssel. Det kom också någon slags vår ute och det blev vantbråk igen. Fast åt andra hållet, man trodde ju att man typ skulle få en kram och en banan när man var så snäll och tog fram små fingervantar men det blev höga diskussioner som vanligt. Omöjligt att göra rätt, och det kanske inte ens är vår uppgift.

Årets påskpyssel blev ovanligt lyckat och precis som i världen utanför förökar sig kaniner vansinnigt fort så nu kryllar det av dem i lådan. Grisarna i hjulet håller på att bytas ut av lugna och fina kycklingar.

Inskolningarna har också varit lyckade, förutom att den ena fick pausas en vecka. Men den andra har fungerat fint och det är framförallt intressant att se hur barnen sluter upp kring den kultur vi har här och de rutiner som följs. Precis som i världen utanför blir man lite ställd när någon kommer och gör på ett annat sätt, kommer med andra vanor och åsikter, som rubbar våra invanda spår. För den som kommer in i en ny grupp är det också en jobbig tid som väntar men alla barnen är jätteduktiga på att visa hur vi gör här på Lillstugan. Alla bra saker, och självklart även en del dåliga… Helt säkert också har den nya bekantskapen många goda saker att tillföra vår lilla värld, precis som i den stora världen utanför.

image