V.19

Fjärilen

En solig, händelserik och spännande vecka har passerat här på fjärilen. Vi har haft mycket utelek på gården. Barnen har myst på filtar i skuggan, varit ivriga för att gå runt barfota, leka med vatten och springa genom vattenspridaren. Solrosgruppen har varit och besökt sina förskoleklasser. Barnen tyckte att det var pirrigt, spännande och roligt att träffa sin nya kompisar, fröknar och se sig runt i klassrummen som de kommer att vara i.

Vi har även haft besök av polisen på förskolan. Barnen fick titta på batongen, sitta i polisbilen, lyssna på polisradio och sirenerna.

I tisdags hade vi skräpplockardag. Vi gick till skogen med varsin vante och påse för att plocka skräp. På samlingen innan lunch diskuterade och sorterade vi det skräpet som vi hittat. Vi pratade om återvinning, skräpets material och vad naturen kan bryta ner samt inte kan bryta ner.image

“Förskolan ska lägga stor vikt vid miljö- och naturvårdsfrågor. Ett ekologiskt förhållningssätt och en positiv framtidstro ska prägla förskolans verksamhet. Förskolan ska medverka till att barnen tillägnar sig ett varsamt förhållningssätt till natur och miljö och förstår sin delaktighet i naturens kretslopp. Verksamheten ska hjälpa barnen att förstå hur vardagsliv och arbetet kan utformas så att det bidrar till en bättre miljö både i nutid och i framtid” Lpfö 98/10 s. 7

 

Blomman

Äntligen kan man utan tvekan svara JA när barnen frågar efter vatten på gården. Sommaren tittade in i början av maj och barnen ser ut som lyckliga gruvarbetare redan 09.25. Det är detta man väntar på och drömmer om 2/3 av året när kylan letar sig igenom alla kläder och barnens händer är iskalla och röda. Det är inte så att vi slutar jaga barnen men istället för med vantar och mössor springer vi nu med keps och solkräm. De är snabba som vesslor men vi är rutinerade och har våra knep så än så länge leder vi vuxna.

Med sand och vatten lagar man fantastiska grytor och tårtor och det blir många kalas att bjuda kompisarna på. Det är väldigt roligt att sitta som åskådare och se hur barnens rollekar utvecklas mer och mer och hur de går från brevidlek till långa lekar som innehåller allt mellan himmer och jord. Deras jord, för det är ju genom dessa lekar de bearbetar och behandlar det som händer omkring dem. Därför är det ganska mycket barnafödande just nu för somliga. Och någon åker till landet eller jobbar i trädgården. Det bli ganska mycket åka till jobbet också förstås.

Vi på Lillstugan gillar ju när det händer saker och bäst är det när händelserna kommer till oss. Härom veckan kom en jättestor lastbil från Volvo som några Blommanbarn tog chansen att titta på och idag kom polisen. Alla fick titta och provsitta och prata med poliserna. Superspännande! Alla tyckte det var kul men en pojke blev så begeistrad att tårarna sprutade när bilen åkte. Kanske ett framtida yrke för honom? Förhoppningsvis var det också första och sista gången för dessa barn att se baksätet på en polisbil.

image

image

image