V.21

Fjärilen

Årets sommarutflykt blev över all förväntan. Tillsammans hade vi en rolig, spännande, blöt och mysig dag. Vi skapade nya minnen där gemenskapen och glädjen var på topp. Ett barn sa “Det känns som vi alla är en stor familj på Lillstugan”.

I en veckas tid har vi följt väderprognosen och metrologerna hade lovat värme på utflyktsdagen. Så i kvavt åskväder beger vi oss från Lillstugan till havet, Amundön. Väl i Billdal öppnade sig himlen och det började att ösregna men med turen på vår sida slutade det snabbt. Regnet som låtit som hagel mot bussens tak var borta när vi klev av och tur var det då ingen av oss hade packat ned regnkläder. Nu uppstod dock ett nytt “hinder” på vår väg, vi hade gått av på fel busshållplats. Vi frågade oss fram och fick veta att det fanns ett annat bra badställen i närheten, Örsviken. Örsviken fick det bli och vi vandrade dit. Väl på Örsviken slog vi oss ner på en stenplätt och tog fram vår matsäck. Barnen var nu väldigt törstiga och hungriga. Det som skulle vara en fruktstund övergick till lunch. Tänk vad kul det är att äta sin matsäck!

Efter matsäcken gick några vuxna och barn ner till vattnet för att doppa fötterna och undersöka vad vi kunde hitta i havet. I havet hittade vi bl.a. olika stenar, en lila sjöstjärna, maneter, lera i två olika färger och små fiskar. Några barn sprang runt på gräset och lekte diverse lekar eller undersökte myrorna på klipporna. Efter knappt en timma vid havet kände några barn att det blev väldigt varmt. Att bara doppa fötterna övergick till att doppa benen vidare till att springa runt i underkläderna. Några barn stod i en ring och skvätte vatten på varandra samtidigt som någon annan prövade hur leran kändes mot kroppen. Havet verkade uppskattat av alla, det blev en riktig sommarutflykt! Vi slapp dock inte regnet. Väl tillbaka i Sävedalen öppnade sig himlen och vi kom tillbaka till Lillstugan genomblöta men det blev ju ett roligt minne med.

“Förskollärare ska ansvara för att arbetet i barngruppen genomförs så att barnen upplever att det är roligt och meningsfullt att lära sig nya saker samt stimuleras och utmanas i sitt intresse för naturvetenskap och teknik” Lpfö 98/10

image image image

Blomman

Fjärilarna drog iväg på långtur och kvar blev vi. Bara vi. Gården blev minst dubbelt så stor och allt var ledigt. Alla cyklar och alla gungor och alla spadar. Man hade kunnat tänka sig att barnen då skulle riktigt ta ut svängarna men det var liksom för mycket plats så de lekte så lugnt och fint i sanden och pysslade runt lite i största allmänhet. På eftermiddagen blev det en fullkomligt gränslös vattenlek som var väl värt mödan att byta kläder och skaka ur den värsta sanden ur håret innan hemgång.

Vi har provat att måla med blomspruta och liten flaska. Sprutan var lite svår och oberäknelig för små händer men effekten när det funkade desto bättre. Flaskorna var lagom storlek och lite olika strategier användes; klämma jättehårt för maximal färgutdelning, pricka mycket försiktigt eller klämma lite lagom men all färg på exakt samma ställe. Alla sätt är bra! Härligt också att se färgen rinna över pappret när man lutar lite på det. Dessa och fler alster kommer självklart att visas på nästa veckas vernissage.

image